Po ciężkim treningu Twoje mięśnie są zmęczone i potrzebują uzupełnienia niezbędnych składników odżywczych. Czas po ćwiczeniach to najlepszy okres na regenerację mięśni, dlatego ważne jest, aby wybierać odpowiednie produkty – nie byle jakie, które leżą w pobliżu. Kluczem do regeneracji mięśni jest spożywanie białka. Niezależnie od tego, czy pochodzi ono z dobrego źródła koktajli proteinowych, takich jak mleko czy jogurt, czy też z solidnego kawałka mięsa (np. z piersi indyka), chcesz zjeść coś, co zawiera wystarczającą ilość białka, aby pomóc mięśniom w regeneracji.
Trudną częścią jest decyzja, który rodzaj żywności ma odpowiednią ilość białka. Potrzebujesz dużo – ale nie tak dużo, że przytyjesz jedząc za dużo na raz. Istnieją dwa rodzaje białek: pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi do budowy nowej tkanki mięśniowej, natomiast niepełnowartościowe nie mają każdego niezbędnego aminokwasu i muszą być uzupełniane z innych źródeł, aby prawidłowo odbudować mięśnie.
Szacunkowa ilość białka potrzebnego po treningu to około 20-25 gramów (liczba ta będzie się różnić w zależności od intensywności treningu). Oznacza to, że jeśli regularnie spożywasz przekąskę przed snem, a następnie coś po treningu oprócz tej przekąski, ważne jest, aby nie przekraczać 50-60 gramów białka w ciągu jednego dnia – nawet jeśli próbujesz nabrać masy i dodać masy. Można również pobrać aplikację, która wyliczy Ci Twoje zapotrzebowanie na białko i nie tylko.
Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie https://bizsport.pl/ .